Natte boel!

Op het moment vraagt Joren elke dag of we naar boven gaan, naar de kwasten. Hij is gek op schilderen! (En ik ben gek op naar hem kijken als hij schildert.) Hij noemt zichzelf inmiddels ook kunstenaar, zo schattig. 

Vandaag even in een kijkje in ons proces, het lijkt rommelig maar valt erg mee. Enorm geschikt voor peuters wat mij betreft! 

Wat heb je nodig?

- Courantpapier (bij de kunstbenodigdhedenwinkel) 
- Block print verf 
- Spons in een klein laagje water
- Kwasten
- Pot water
- Grote plastic onderlegger 
- Kliederschort
- Verfpaletje
- Keukenpapier
- Eventueel aquarelpotloden 

Aan de slag! 

Om dit verven soepel te laten verlopen heb je ongeveer vijf minuten voorbereidingstijd nodig. Ideaal is het als je dit kunt doen als je kind bijvoorbeeld slaapt. Je maakt vooral jezelf erg blij hiermee, als je peuter straks wakker wordt kun je meteen beginnen zonder dat kleine handjes alles weer weghalen van de werkplek. 

Leg de onderlegger op tafel en plaats hierop alvast het papier, leg de spons klaar in het bakje water en zet alvast je palet, een pot water en de kwasten neer. 

De eerste stap van het verven is al meteen een hele leuke! Laat je peuter de spons in het water dopen en laat hem daarmee zijn hele papier nat maken, zowel de voor- als achterkant mogen nat. 
Als ouder zijnde kun je dit proces sturen door bij voorbaat al niet teveel water in het bakje van de spons te doen. Kind blij want hij mag met water spelen, mama blij want de 'schade' blijft beperkt.




Als het papier helemaal nat is dan komen de kwasten om de hoek kijken. Mama doet de verf op het palet, ik kies meestal slechts drie kleuren. Doe een heel klein streepje verf op het palet, meer heb je echt niet nodig. De verf bevat veel pigment en op die natte ondergrond blijkt een klein beetje al heel veel. (De verf is prijzig, maar je kunt er op deze manier heel lang mee doen.)



Joren weet precies hoe het moet en valt het papier meteen aan met de kwasten. Als jouw kind wat afwachtender is dan kun je hem voorzichtig op weg helpen. Stel vragen als 'wat zou er gebeuren als...? Ik ben benieuwd wat de volgende stap is....?' Als je kind voor de eerste keer verft moet je het misschien even voordoen. Blijf dan uit de figuratieve vormen zoals bloemen en hartjes, beperk je tot stippen en lijnen. Op deze manier maak je de drempel niet te hoog voor je kind. 

Doordat het papier nat is loopt de verf prachtig uit, de verf lijkt haast wel te groeien op het papier. Verder is het ook lastiger 'sturen' op een natte ondergrond. Dit is juist heel fijn, je hebt snel een groots effect en het hoeft niet perfect gedaan te worden. 



Als de interesse in de verf begint af te nemen kun je de aquarelpotloden introduceren. Joren geeft precies aan wanneer het verfgedeelte klaar is en vraagt dan zelf om de potloden, de finishing touch zeg maar. In de nog natte verf gaat hij tekenen met de aquarelpotloden die dan zelf ook een verfeffect krijgen. Hij brengt een tweede laag in het werk aan en kan zo preciezer werken. Dit is altijd een hele leuke, speelse stap. Het verbeeldingsvermogen van peuters is oneindig! Joren vertelt terwijl hij tekent wat hij allemaal maakt; een thermometer, pandabeer, tijger en paraplu kun je vinden in onderstaande schildering. :-) 


Laat de schildering helemaal drogen voordat je hem van de onderzetter haalt. Hang het kunstwerk samen met je kind op. Wat vind hij een mooie plek? 

Ik ben benieuwd naar jullie schilderingen. Leuk als je me een foto stuurt. 

Reacties