Kleuwuh!

Oftewel; kleuren! Joren is er dol op! Als het aan hem ligt gaat er geen dag voorbij zonder te kleuren. Hij noemt het kleuren want hij ziet allemaal kleuren op zijn papier verschijnen, ik noem het liever tekenen. Bij kleuren moet ik teveel denken aan het inkleuren van een kleurplaat, tekenen gaat in mijn beleving over vrije expressie - zelf lijnen op papier zetten. 


Tekenen met een peuter is in mijn beleving een feestje! 
Hierbij wat tips over tekenen met je peuter zodat jullie er samen plezier aan kunnen beleven. 

Tip 1. Zorg voor goede kleurpotloden (of krijtjes), dus niet die van €1,- van Nederlands bekendste koopjeswinkel. Waarom een peuter goede kleurpotloden nodig heeft? Kleurpotloden van een goede kwaliteit hebben meer pigment, goedkope kleurpotloden hebben minder pigment maar meer bindmiddel. Dit bindmiddel is eigenlijk een soort lijm, dit zorgt ervoor dat kleuren niet soepel gaat. Je moet hard drukken om kleur op je papier te krijgen. Dit neemt al snel het plezier weg bij je peuter en hij zal er dan in het vervolg ook niet meer om vragen. 

Wij zijn dol op de Stabilo Woody 3 in 1 potloden. Deze kun je ook gebruiken als aquarelpotlood wat een leuke extra activiteit is maar belangrijk nog voor ouders...; de potloden zijn dus heeeeel makkelijk van je meubels af te krijgen. ;-) 

Tip 2. Leg de kleurpotloden op een dienblaadje. Je peuter kan ze zo goed pakken en ze rollen niet steeds op de grond. 



Tip 3. Onthoud dat je peuter zijn aandacht nog niet zo lang bij een werkje kan houden. Waarschijnlijk is je kind na vijf minuten weer klaar met tekenen. Accepteer dat, het hoort bij de leeftijd. Het is geen excuus om überhaupt niet te tekenen want ook vijf minuten tekenen is leuk en leerzaam.

Tip 3.1. Begint je kind de potloden op de grond te gooien dan is hij waarschijnlijk klaar met tekenen. 

Tip 4. Je peuter maakt het liefst bergen tekeningen. Wijs hem erop dat het papier een voor- en achterkant heeft. 

Tip 5. Pak zelf ook een blaadje en ga zelf ook kleuren. Doe je kind na! (Of wanneer deze nog heel klein is; doe het voor.) Het hoeft niks voor te stellen, liever niet zelfs; je wilt de lat voor je kind tenslotte niet meters hoog leggen. Het gaat om het plezier! 


Overigens hoef je niet alle tekeningen te bewaren. Laat je peuter kiezen welke tekening er bewaard moet worden. Van de overigen kun je foto's maken en een digitaal plakboek aanleggen. 

Binnenkort meer over het begeleiden van het tekenproces. Stay tuned! 


Reacties